Despre noi

„INFRASTRUCTURA MEDICALĂ PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR CHIRURGICALE DE EXCELENȚĂ ÎN ZONA TRANSFRONTALIERĂ”

Proiectul “Infrastructură medicală pentru dezvoltarea serviciilor chirurgicale de excelență în regiunea transfrontalieră”, acronim MEDICARE, este realizat de către Universitatea “Victor Babeș” Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara (VBUMFT) și Spitalul General “Sveti Luka ” din Smederevo, Serbia. Proiectul a demarat pe 26 iulie 2019 și a avut lansarea oficială la Timișoara pe 7 octombrie 2019.

Cele două instituții partenere vor beneficia în cadrul proiectului de un buget total de 1.173.194,62 euro, din care sprijinul financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene, prin Programul Interreg-IPA România-Serbia pentru Cooperare Transfrontalieră, se ridică la 997.215,42 euro.

Fondurile disponibile prin proiect pentru partenerul român vor fi folosite pentru extinderea clădirii Centrului de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Brânzeu”, care aparține de VBUMFT și care reprezintă un centru european de excelență în domeniul pregătirii chirurgicale, precum și pentru dotarea cu echipamente medicale necesare extinderii în continuare a activităților de pregătire chirurgicală din regiune.

Prin intermediul acestei infrastructuri de formare, chirurgii din regiunea transfrontalieră România-Serbia vor beneficia de cursuri de tehnică chirurgicală la cele mai înalte standarde în domeniu, prin intermediul cărora vor putea deservi populația transfrontalieră cu servicii medicale de mai bună calitate.

În același timp, proiectul va încuraja specialiștii din cele două regiuni să facă schimb de standarde de bune practici între ele. Pe parcursul perioadei de implementare de 2 ani (iulie 2019 – ianuarie 2022), ambii parteneri, român și sârb, vor informa și instrui populația din regiune cu privire la elementele de bază ale primului ajutor.

Pe parcursul proiectului, în județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți din România se va efectua un screening general la nivelul populației, oferind teste gratuite pentru depistarea cancerului de prostată, cancerului uterin, diabetului și cancerului gastric. Vor fi desfășurate campanii de conștientizare pentru a informa populația țintă cu privire la beneficiile efectuării unui test de depistare fie a cancerului de prostată, fie a cancerului uterin, fie a diabetului sau a cancerului gastric.

Cod e-MS: RORS 467
Bugetul total al proiectului: 1.173.194,62 EUR
Finanțarea UE: 997.215,42 EUR
Perioada de implementare: 26.07.2019 – 24.07.2021
Axa prioritară 1: Promovarea ocupării forței de muncă și consolidarea serviciilor de bază pentru o creștere favorabilă incluziunii

Skip to content